Nus Travel
| mapa sajta |
| english | deutsch | français | 日本語 |
pretraga     
      
advantage alamo budget
budget enterpise europcar
national sixt thriffty

Nus daje najveću selekciju rent a car vozila sa preko 500 vodećih, nezavisnih dobavljača ! Izbor vozlia u preko 134 zemlje,17,000 gradova i aerodromskih lokacija širom sveta, pretraživanje u realnom vremenu najpovoljnije "all inclusive" najam vozila.
---------------------------

on-line rezervacijaGrčka ostrva - avion/bus

eXTReMe Tracker

EGIPAT 2011

***USKORO ***

EGIPAT

Hurgada - Krstarenje Nilom - Sharm El Sheikh - Taba


Egipat (arapski: Misr) ili službeno Arapska Republika Egipat površine od 1.001.450 km2, većim delom leži na severoistoku Afričkog kontinenta, dok se manji deo teritorije, Sinajsko poluostrvo, nalazi na području Azije... opširnije

Egipat (arapski: Misr) ili službeno Arapska Republika Egipat površine od 1.001.450 km2, većim delom leži na severoistoku Afričkog kontinenta, dok se manji deo teritorije, Sinajsko poluostrvo, nalazi na području Azije. Na zapadu se graniči sa Libijom, na jugu sa Sudanom, na severu je okružen Sredozemnim morem, a na istoku se graniči sa Izraelom i Gazom. Egipat se prostire uglavnom uz deltu reke Nil, zauzimajući istovremeno i velike površine Libijske pustinje na zapadu i jugu, te Arapske pustinje na istoku. Ubraja se u države Magreba, a svetski je poznat po svojoj drevnoj kulturi i civilizaciji iza koje su ostali brojni dobro očuvani spomenici kulture. Nalazi u suptropskom pojasu, obuhvata istočni deo Sahare, sa nizijama zapadno od Nila i planinskim uzvišenjima na istoku. Leti vlada velika vrućina, koja raste kako se ide prema jugu, gde praktično i nema padavina. Padavine su retke u delti, gde iznose oko 50 mm godišnje. Dolina Nila, široka od 3 do 15 km, ima izuzetan značaj zbog racionalnog korišćenja poplava, koje povećavaju plodnost zemljišta. Asuanska brana je regulisala navodnjavanje, obezbeđujući najveći deo električne energije za celu regiju, omogućila je i dobijanje novih plodnih površina, što je povećalo godišnji broj žetvi (ponekad i 4 godišnje). Egipat uvozi polovinu hrane koja mu je potrebna.

Gotovo polovina stanovništva još uvek živi od poljoprivrede, ali migracija sa sela doprinosi bujanju gradova, u prvom redu Kaira i Aleksandrije, u kojima živi više od 50% stanovništva. Industrija je slabo razvijena, izuzev tekstilne, šećerne, crne metalurgije i proizvodnje nafte.

Egipat nisu samo piramide i kulturno istorijski spomenici, već je to i predivno Crveno more, ronjenje, interesantan noćni život, luksuzni hoteli i restorani, romantična krstarenja Nilom kao i bogat kulturni život.

Egipat je zemlja veselih i srdačnih ljudi, dobre muzike, lepih pejzaža i pregršt mogućnosti za dobru avanturu.

Kultura

Egipat, kao jedna od najstarijih civilizacija nastao je u dolini reke Nil oko 3.100 godine pre Hrista i ima bogato kulturno nasleđe koje je bazirano na 5.000 godina, dugoj istoriji, koja je imala veliki uticaj na kasniji razvoj kulture u Evropi, na Bliskom istoku i u mnogim afričkim državama.

Nakon faraonskog perioda, Egipat je pao pod uticaj helenizma, hrišćanstva i islamske kulture.

U kulturi modernog Egipta se oseća snažan uticaj drevnih civilizacija u interakciji sa novim elementima, uključujući i uticaj moderne, zapadne kulture.

Glavni grad Egipta je Kairo, najveći grad u Africi, sedište nauke, kulture i ekonomije.

Iz oblasti književnosti Egipat je podario velika imena poput Naguib Mahfouza, prvog arapskog pisaca koji je osvojio Nobelovu nagradu, i Muhammad Husayn Haykala. Takođe su poznati i ženski pisci Nawal El Saadawi i Alifa Rifaat, kao veliki borci za prava žena.

Muzika je sastavni deo života Egipćana,. Tradicionalno se sviraju različiti žičani i duvački instrumenti, kao što su ney i oud. U izvođenju tradicionalne muzike zastupljeni su i perkusionisti i snažni vokali.

Veliki broj festivala i verskih proslava se održava tokom godine. Uglavnom su vezani za određene hrišćanske ili islamske svece, ali ih često slave svi stanovnici bez obzira na versku pripadnost. Među najpoznatijim je drevni praznik proleća, Sham en Nisim, koji se proslavlja već hiljadama godina, uglavnom između egipatkih meseci Pareoude (April) i Pashos (Maj), nakon Uskrsa.

Korisne informacije

•Jezik
U Egiptu se govori dijalektom arapskog jezika, ali se engleski svuda koristi kao službeni jezik. Poslednjih godina nije retko čuti da egipatski trgovci izgovore i po koju reč srpskog jezika.
•Klima
Letnji meseci mogu biti veoma topli, ali suv vazduh i vetrić koji stalno duva, donose osveženje. Crveno more je izuzetno toplo, predivne tirkizne boje i lepih peščanih plaža. Temperatura mora ne pada ispod 20 stepeni. Sunce je izuzetno jako u letnjim mesecima pa su neophodne kreme visokog zaštitnog faktora.
•Lokalno vreme
Uglavnom plus jedan sat u odnosu na vreme u našoj zemlji, sem u periodu oko prelaska na zimsko i letnje računanje vremena (časovnici se ne pomeraju u isti dan kao u našoj zemlji).
•Novac
Lokalna valuta je egipatska funta LE. Novac se može menjati u mnogobrojnim menjačnicama, bankama ili na recepciji hotela. Kurs pomalo varira, pa je savet da pre polaska proverite trenutnu vrednost egipatske funte.
•Jelo i piće
Egipatska kuhinja je jako ukusna i raznovrsna. Ishrana u većini hotela je prilagođena ukusu zapadnih turista, ali zbog upotrebe lokalnih začina, osetljivi treba oprezno da konzumiraju hranu kako bi izbegli stomačne tegobe. Naš savet je da se prepustite čarima egipatske kuhinje uz oprez da ne preterate u količini. Zbog visokih temperatura i suve klime, potrebno je piti što više tečnosti, naročito vode. Koristi se isključivo flaširana voda.
•Prevoz
U većim gradovima i letovalištima se koristi taksi ili mini bus (za cenu prevoza je moguće cenkanje). U Kairu je moguće koristiti i metro.
•Struja
220 V
•Lokalno stanovništvo
Egipćani su uglavnom ljubazni, nasmejani i gostoljubivi. Možete naići i na navalentne prodavce, kojih ćete se rešiti sa par ljubaznih reci. Savet je da poštujete lokalne običaje, a naročito pravila oblačenja i ponašanja u verskim i kulturno - istorijskim objektima.


 

 


  Kursna lista

  Vesti:
YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu


Copyright © 2005-2011 NUS Inc. All Rights Reserved.
All trademarks and registered trademarks appearing on the NUS web site are the property of their respective owners.