Nus Travel
| mapa sajta |
| english | deutsch | français | 日本語 |
pretraga     
      

----------------------------------------
  LETO GRČKA 2012
  strelica MAPA GRČKE I REGIJA

  
Nazad


GRČKA 2012!Grcka_2007_leto_prolece
Proleće, leto u fantastičnoj Grčkoj. Sunce, more i odlična hrana Vas čekaju. Prijavite se za jedan od naših aranžmana i provedite nezaboravno letovanje.


eXTReMe TrackerSVI PROGRAMI I INFORMACIJE ZA LETO 2012 DOSTUPNI SU U AGENCIJI

HILANDAR - KAKO DOĆI DO MANASTIRA?
HILANDAR Zbog velikog interesovanja putnika postavili smo vodič kako najlakše možete putovati do Svete Gore. Srpska Carska Lavra Manastir Hilandar se nalazi na poluostrvu Atos, koje se zove i Sveta Gora, to je jedno od tri velika poluostrva na Halkidikiju u Grčkoj. Na Svetoj Gori postoji 20 manastira, skitova i monaških naseobina, koje su organizovane. Administrativno sedište Svete Gore je u mestu Kareja na Svetoj Gori, tu se nalazi Sveštena Opština u kojoj se nalaze predstavnici (antiprosopi) svih 20 svetogorskih manastira.

Na čelu Svete Gore se nalazi Prot Svete Gore, to je jednogodišnja funkcija, i svake godine redom se bira Prot iz manastira koji imaju status carske lavre: Velika Lavra, Iviron, Vatoped, Hilandar i Dionisijat. Sveta Gora je u sastavu grčke države, ali ima autonomiju u okviru nje, koja je zagarantovana Ustavom Republike Grčke.

Igumanijom Svete Gore se smatra sama Bogorodica Djeva. Po drevnoj tradiciji, Sveta Gora spada u manastire tipa AVATON (ne kročiti). U muške manastire tipa "avaton" ne može kročiti ženska noga. Ne samo ženska noga, nego niko ko nije najavljen za ulazak na Svetu Goru. Onima koji nisu Pravoslavne vere treba posebna dozvola za posetu.

Na Svetu Goru se može ući samo brodom, iz pristaništa koja se nalaze u mestu Uranopolis i Jerisos. Pristanište Jerisos velikim delom godine nije u funkciji zbog loših plovidbenih uslova, zato se uglavnom na Svetu Goru ulazi iz mesta Uranopolis, koji je na samoj granici sa Svetom Gorom.

Da bi se ušlo na Svetu Goru, potrebno je da se u Kancelariji za poklonike (Γραφείο προσκυνητών, Pilgrims - http://www.mountathosinfos.gr/pages/agionoros/pilgrims_info.en.html ) uzme dozvola za boravak na Svetoj Gori - DIAMONITIRIO (ΔΙΑΜΟΝΗΤΉΡΙΟ), jer se bez njega na može ući na brod koji ide za Svetu Goru. Da bi ste mogli da uzmete daj diamonitirio, potrebno je da budete najavljeni manastiru za dolazak na Svetu Goru, a onda manastir može da vas najavi za ulazak na Svetu Goru, da bi se izbegla redovna procedura da se to obavi dan ranije u Solunu, nego da se direktno i bez zadržavanja može ući na Svetu Goru.

Da bi ste bili najavljeni potrebno je da se obratite manastiru i zamolite za blagoslov za posetu manastira određenog dana. Telefon manastira za kontakt je 00302377023797 , ali se teško javlja neko na njega, zbog manastirskih obaveza monaha, tj bogosluženja. Vreme u koje se može neko javiti od manastirskih otaca je ujutro od 8:30-9:30 časova i od 11:00-12:00 časova.

Mnogo pouzdaniji način je da se pošalje faks manastiru Hilandaru, koji je stalno uključen i automatski je:

Fax 00302377023494 , i naslovite faks BLAGOSLOV ZA POSETU HILANDARA - OCU SIMEONU, jer je otac Simeon Hilandarac zadužen za posete manastira Hilandara. Zbog ograničenih smeštajnih uslova, neophodno je najaviti se, a takođe i da bi se moglo ući na Svetu Goru. Boravak za grupe koje dolaze je jedno noćenje, dok se pojedincima može odobriti duži boravak, za blagoslov za duži boravak se obrati ocu Simeonu. Za posetu neke grupe manastiru Hilandaru, potrebno je nekoliko meseci ranije stupiti u kontakt sa manastirom da bi se mogao rezervisati termin za grupu.

U faksu koji se šalje na manastir treba da, osim što se ište blagoslov za posetu, stave i određeni podaci:

Ime i prezime
Broj pasoša
Zanimanje (sveštenik, jeromonah, student, đak....)
Tačan datum ulaska na Svetu Goru
Vaš telefon za kontakt
i zamolite da vas manastir najavi za ulazak za navedeni datum

Treba imati u vidu, da je solarno napajanje telefona, pa u zimskim uslovima kada ima malo sunca, faks treba slati oko podne, pošto je tada dovoljno jaka struja za rad telefona, jer se može desiti da uveče bude ispražnjen akumulator i da faks ne bude čitak.

Osim preko manastira Hilandara, za ulazak na Svetu Goru u određenim slučajevima je moguće je da se najavi i preko ''Zadužbine Svetog manastira Hilandara'' Bulevar vojvode Mišića 71, 11040 Beograd, Tel:++381 (0)11 3692004, 3690602, faks: 3690792
http://www.hilandar.org/index.php?option=com_content&task=view&id=168&Itemid=149

Do mesta Uranopolis na Halkidikiju iz kojeg se može ući na brod za Svetu Goru, može se doći na više načina. Može se doći svojim automobilom (za dvojicu u automobilu, nije skuplje od prevoza autobusom, u oba pravca do Uranopolisa Beograd-Uranopolis-Beograd ima oko 1700 km)

Može se doći avionom do Soluna, pa od Soluna autobusom do Uranopolisa.

Može se doći autobusom do Soluna, pa sesti na taksi i otići do autobuske stanice sa koje polazi autobus za Uranopolis, za Halkidiki (za taj taksi potrebno oko 10€). Ta autobuska stanica se na grčkom zove KTEL HALKIDIKI (ΚΤΕΛ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ http://www.ktel-chalkidikis.gr/index.php?act=viewCat&catId=1042 . Ako se autobusom kreće iz Beograda uveče, a želi se ući ujutro na Svetu Goru, onda je bitno da se u Solun stigne pre 6:00 č ujutro, da bi se taksijem moglo stići na autobus za Uranopolis koji kreće u 6:15 č, jer taj autobus stiže u 8:00 č u Uranopolis i ima se dovoljno vremena da se u Kancelariji za Svetu Goru uzme diamonitirio i da se kupi karta za brod.Autobuska karta Solun-Uranopolis košta oko 11 €.

Autobusi koji saobraćaju od Beograda do Soluna :

1.(BG-SOLUN [ponedeljak, sreda, petak] u 18:00 h iz Beograda; SOLUN-BG [utorak, četvrtak, subota] u 21:00 h iz Soluna) Kontakt: Beograd 062-96-38-622 iz inostranstva +381 62 96 38 622  (OPŠIRNIJI PREGLED REDA VOŽNJE I CENOVNIK )

2.(N.SAD-BG-SOLUN [utorak, petak] u 17:30 h iz Beograda; SOLUN-BG [sreda, subota] u 20:00 h iz Soluna) Kontakt: Beograd 062-96-38-622 iz inostranstva +381 62 96 38 622  (OPŠIRNIJI PREGLED REDA VOŽNJE I CENOVNIK )

3.(N.SAD-BG-SOLUN [ponedeljak, sreda, petak, nedelja] u 17:30 h iz Beograda; SOLUN-BG [utorak, četvrtak, subota] u 21:00 h iz Soluna) Kontakt: Beograd 062-96-38-622 iz inostranstva +381 62 96 38 622  (OPŠIRNIJI PREGLED REDA VOŽNJE I CENOVNIK )
Autobusom ili kolima je moguće doći i prethodnog dana i prenoćiti u nekom od hotela u Uranopolisu, pa ujutru ući odmoran na Svetu Goru.

Karta za brod koji ide za Svetu Goru se ne može uzeti na brodu, nego se uzima u jednoj biletarnici blizu luke! Od Uranopolisa do Jovanjice karta košta oko 5,5 €. Na brod se može ući samo ako se ima DIAMONITIRIO i ako se ima karta i uredne putne isprave. Cena boravišne dozvole DIAMONITIRIO je 25 € za odrasle, dok je za studente i đake 10 € (zato je za njih neophodno da napišu svoje zanimanje u podacima kad šalju faksom), za monahe i sveštena lica je besplatan, ali se mora uzeti.

Karta se kupuje do mesta JOVANjICA, tako se zove hilandarsko pristanište gde se iskrcavaju poklonici za Hilandar. To je prvo po redu pristanište, gde staje brod.

Na pristaništu Jovanjica tom prilikom četa prevoz do manastira koji je besplatan. Od Jovanjice do manastira Hilandara ima 10 km. Čim se stigne u manastir, gosti se posluže, dobije se smeštaj od monaha koji su zaduženi za smeštaj, i upozna se sa pravilom ponašanja u manastiru Hilandaru i vremenom bogosluženja. Noćenje je za posetioce besplatno, takođe i hrana.

Posetioci mogu učestvovati na svim bogosluženjima, ispovediti se i pričestiti, celivati mošti svetih, obedovati u trpezariji Sv Save, videti manastirsku riznicu (muzej), prošetati do pirga (kule) Kralja Milutina, takođe i do Starog manastira Sv Vasilija koji je udaljen pola sata peške do mora., takođe mogu posetiti i podrum vina u manastiru.

Za sve ostalo pitati za blagoslov nadležne za goste (oca Simeona Hilandarca)


postavljeno na web stranice po blagoslovu oca Dositeja Hilandarac

Autobuske karte možete rezervisati pozivom na 062-96-38-622 ili na e-mail :office@nusbg.com
INFORMACIJE I REZERVACIJE:
pozivom/sms porukom na
062-96-38-622 iz inostranstva +381 62 96 38 622
(za rezervaciju je potrebno poslati Ime i Prezime putnika , datum putovanja, broj pasosai kontakt telefon)


 


  Vesti:


Copyright © 2005-2012 NUS Inc. All Rights Reserved.
All trademarks and registered trademarks appearing on the NUS web site are the property of their respective owners.