Nus Travel
| mapa sajta |
| english | deutsch | français | 日本語 |  
pretraga     
      
    Događaji u Srbiji    |   Beograd    |   Novi Sad    |   Ambasade   |   Konzulati u inostranstvu   |   Hoteli on line    |   Hosteli on line    |
----------------------------------------
  BEOGRAD

  strelica Hoteli
  strelica Hosteli
  strelica Restorani
  strelica Ambasade
  strelica Vreme, praznici
  strelica Položaj, teritorija, klima
  strelica Stanovništvo, jezik, kultura
  strelica PTT, internet, voda, struja
  strelica Cene, hitni slučajevi


avio prevoz  Posetite Beograd!

Pun emocija, tradicije i gostoprimljivih ljudi uvek spremnih da Vas ljubazno dočekaju, i povedu sa sobom u nezaboravnu avanturu...
-------------------------------------

Strelica Saznajte više...
GEOGRAFSKI POLOŽAJ

Beograd Beograd se nalazi na raskrsnici puteva Istočne i Zapadne Evrope, na Balkanskom poluostrvu. Leži na ušću Save u Dunav i vode reka ga opasuju sa tri strane. 

Geografske koordinate Beograda su:
- 44049'14'' severne geografske širine,
- 20027'44'' istočne geografske dužine,
- prosečna nadmorska visina 116,75 m.

Okolinu Beograda čine dve različite prirodne celine: Panonska nizija pod pšenicom i kukuruzom, severno, i Šumadija, pod voćnjacima i vinogradima, južno od Save i Dunava. Najistaknutiji oblici u reljefu šumadijskog pobrđa su Kosmaj (628 m) i Avala (511 m).

Velika plastičnost reljefa Beograda, južno od Save i Dunava, čini da se grad rasprostire preko mnogih brda. Najviša kota Beograda, na užem gradskom području, je na Torlaku (Voždovac), crkva Svete Trojice 303,1 m, dok najnižu kotu ima Ada Huja 70,15 m.

 


Beogradske opstineTERITORIJA

Uže područje Beograda, urbani deo, obuhvata površinu od 36 km2, a ukupna teritorija grada iznosi oko 322 km2.

Obim šire gradske teritorije je 419 km. Najveća dužina po pravcu sever-jug je 92,98 km, a po pravcu istok-zapad 67,50 km.

Beograd je administrativno podeljen na 17 opština
- 10 gradskih (Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun i Zvezdara),
- 7 prigradskih (Barajevo, Grocka, Lazarevac, Obrenovac, Mladenovac, Sopot i Surčin).KLIMA

Klima Beograda je umereno kontinentalna, sa četiri godišnja doba. Prosečna godišnja temperatura vazduha je 11,90C. Jesen je duža od proleća, sa dužim sunčanim i toplim periodima (tzv. miholjsko leto). Zima nije tako oštra, sa u proseku, 21 danom sa temperaturom ispod nule. Januar je najhladniji sa prosečnom temperaturom 0,40C. Proleće je kratko i kišovito. Leto naglo dolazi. Najtopliji meseci su jul (21,70C) i avgust (21,30C).

Za Beograd je karakterističan jugoistočni i istočni vetar - košava, koji donosi vedro i suvo vreme. Najčešće duva u jesen i zimu, u intervalima od 2 do 3 dana. Prosečna brzina košave je 25-43 km/h, i to kada je nad Ukrajinom i Besarabijom visok vazdušni pritisak, a nad Jadranom nizak.

U Beogradu, u proseku ima 139 dana sa padavinama, od kojih je 27 sa snegom. Najobilnije padavine su u maju i junu, a najmanje u februaru. Najčešće su jednodnevne kiše. Prosečna količina godišnjih padavina je 667,9 mm. Dužina zadržavanja snežnog pokrivača je 30 do 44 dana, a njegova prosečna debljina iznosi 14 do 25 cm.


     


  Kursna lista

Youth Budget Accommodation


  Vesti:

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu

Copyright © 2005-2010 NUS d.o.o, Inc. All Rights Reserved.
All trademarks and registered trademarks appearing on the NUS d.o.o are the property of their respective owners.
For problems or assistance with this site, email us: office@nusbg.com