Nus Travel
| mapa sajta |
| english | deutsch | français | 日本語 |  
pretraga     
      
    Događaji u Srbiji    |   Beograd    |   Novi Sad    |   Ambasade   |   Konzulati u inostranstvu   |   Hoteli on line    |   Hosteli on line    |
----------------------------------------
  BEOGRAD

  strelica Hoteli
  strelica Hosteli
  strelica Restorani
  strelica Ambasade
  strelica Položaj, teritorija, klima
  strelica Stanovništvo, jezik, kultura
  strelica Vreme, praznici
  strelica PTT, internet, voda, struja
  strelica Cene, hitni slučajevi


avio prevoz  Posetite Beograd!

Pun emocija, tradicije i gostoprimljivih ljudi uvek spremnih da Vas ljubazno dočekaju, i povedu sa sobom u nezaboravnu avanturu...
-------------------------------------

Strelica Saznajte više...

Novi Sad
sofer


Dobro došli u Novi Sad, dobro došli u Srpsku Atinu, gostoljubivi i lep grad, gde Vas građani, vedri i raspoloženi, dočekuju otvorena srca iskreno i prijateljski.

Novi Sad je grad na Dunavu, smešten usred vojvođanskog dela Panonske ravnice i drugi je po veličini grad u Srbiji. Novi Sad je glavni grad AP Vojvodine, privredni, kulturni, naučni, obrazovni, zdravstveni, administrativni centar sa blizu 320.000 stanovnika. Novi Sad se nalazi na međunarodnom putu koli povezuje Budimpeštu i Beč, Solun, Atinu, Bukurešt i Istambul...Pored grada prolazi autoput E-75 (Budimpešta-Beograd-Niš), a u neposrednoj blizini je auto-put E-70 (Zagreb-Beograd).

Novi Sad se nalazi na vodenom putu Rajna-Majna – Dunav koji povezuje devet zemalja i šest glavnih gradova Evrope, a kroz našu zemlju plovan je u dužini od 588 km.
Novi Sad je poznat i po privlačnim izletištima u okolini grada, u priobalju i na Fruškoj gori.

Petrovaradinska tvrđava - ‘’Gibraltar na Dunavu’’. Gradnju tvrđave pratilo je širenje naselja na suprotnoj obali Dunava, označeno raznim imenima - Neoplanta, Ujvidek, Neusatz, da bi 1. februara 1748. godine dobio ime Novi Sad. Tada su njegovi žitelji platili bečkom dvoru 95.000 ondašnjih forinti za dobijanje statusa slobodnog grada.

Novi Sad je poneo ime Srpska Atina. Žitelji ovog grada to posebno ističu. On je grad prosvete, kulture, grad muzeja, galerija, biblioteka i pozorišta. U Novom Sadu je 1861. godine osnovano Srpsko narodno pozorište, najstariji jugoslovenski profesionalni teatar. Matica srpska, prosvetna, kulturna i naučna institucija, osnovana 1826. godine u Budimpešti, deluje u Novom Sadu od 1864. godine.

Petrovaradinska tvrđava danas čini sastavni deo urbane celine Novog Sada.Tvrđava je građena po sistemu Vobana, među nekoliko preostalih u zapadnoj i srednjoj Evropi koja je skoro sačuvana u potpunosti. Petrovaradinska tvrđava se prostire na sto dvanaest hektara,i ide četiri sprata u dubinu, ima više od šesnaest kilometara tunela, oko dvanaest hiljada puškarnica i trinaest kapija. Do podnožja tvrđave može se stići autobusom javnog gradskog saobraćaja – linijama 3 i 9, kao i prigradskim linijama 61,62, 63, 64, 71, 72 73, 74, 75, 76, 77.

Vremenska zona
GMT + 1h

Klima
Klima u području u kome se nalazi Novi Sad je umereno-kontinentalna. Grad se nalazi na nadmorskoj visini od 70-80 m.

Temperatura
Prosečna godišnja temperatura vazduha u gradu je 10,9 şC, a srednja temperatura u januaru je –1şC, dok je u julu 21,6şC. Temperaturni ekstremi se kreću između - 30,7şC (24. 01. 1963.) i + 41,5şC (6.07.1950.).

Padavine
Godišnje padne 686 mm vodenog taloga, broj dana sa padavinama je 122. Kota najnižeg vodostaja Dunava je 70,83 m, a najviša 79,70 m nadmorske visine. Najviši zabeleženi vodostaj je +778 cm a najniži - 134 cm

Stanovništvo
U Novom Sadu živi oko 300.000 (298.139 po popisu iz 2002. god.) stanovnika. Novi Sad je multietnička sredina (Srbi, Mađari, Crnogorci, Slovaci, Rusini, Hrvati, Jevreji, Romi, i drugi) u kojoj su nacionalne zajednice ravnopravno zastupljene u političkom, javnom i kulturnom životu.

Jezici
U gradu su u službenoj upotrebi srpski jezik i ćirilicno pismo. U službenoj upotrebi su takođe i mađarski, slovački i rusinski jezik i njihova pisma, u skladu sa zakonom i posebnom odlukom Skupštine gradaNovi Sad

  Kursna lista

Youth Budget Accommodation


  Vesti:


YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu


Copyright © 2005-2007 NUS d.o.o, Inc. All Rights Reserved.
All trademarks and registered trademarks appearing on the NUS d.o.o are the property of their respective owners.
For problems or assistance with this site, email us: office@nusbg.com